TOP NEWS

duminică, 11 octombrie 2009

Romanii vor invata mai multe despre televiziunea digitala din 1 decembrie

Campania de informare si mediatizare a procesului de tranzitie de la televiziunea analogica la cea digitala va incepe la 1 decembrie, urmand ca, pana la 1 ianuarie 2012, transmiterea programelor TV in format analogic sa inceteze, a anuntat, vineri, Ministerul Comunicatiilor.

Demersul este parte a strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national, initiata de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) si aprobata, miercuri, in sedinta Guvernului.

"Documentul de strategie are ca obiectiv prioritar realizarea tranzitiei complete si efective de la serviciile de televiziune analogice din banda de frecvente UHF la serviciile de televiziune in format digital de tip DVB-T si incetarea completa a emisiilor analogice pana la data de 1 ianuarie 2012", se arata intr-un comunicat al MCSI.

14 posturi TV in format digital pana la finele anului

In vederea atingerii obiectivului strategiei, documentul prevede un plan de actiuni care include atribuirea unui numar de sase multiplexuri la nivel national, urmand ca doua dintre acestea sa fie acordate pana la 31 decembrie 2009.

Un multiplex digital terestru este un grup de programe si servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrica terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard, avand acoperire nationala ori regionala, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvente radioelectrice. Fiecare multiplex va permite retransmisia a cel putin sapte posturi de televiziune Standard Definition (SD) cu parametri tehnici de transmisie identici pentru fiecare post, sau o combinatie de posturi Standard Definition si High Definition (HD), precum si servicii multimedia.

"Pentru cele doua multiplexe vor fi impuse conditii de acoperire la nivel de teritoriu/populatie si de emisie Free To Air, precum si obligatia ca acestea sa retransmita programele publice de televiziune terestra cu acoperire nationala si posturile private de televiziune cu acoperire si indici de audiente semnificative, potrivit criteriilor si modalitatilor stabilite de Comisia Nationala a Audiovizualului", se mai spune in comunicat.

Acoperire de 50% din terioriu, la finele anului 2010

Potrivit strategiei, pana la sfarsitul anului 2010, cele doua multiplexe vor acoperiri minim 60% din populatie si 50% din teritoriu, iar dupa 18 luni, gradul de acoperire va ajunge la 80% din populatie si 70% din teritoriu.

"Pana la 31 decembrie 2011 se va realiza o acoperire de minim 90% din populatie si 80% din teritoriu. De asemenea, pana la 1 ianuarie 2012 va inceta transmiterea in format analogic a programelor de televiziune terestra in banda de frecvente UHF alocate emisiei digitale", se mai spune in comunicat. Celelalte patru multiplexe digitale vor fi acordate pana la 1 iulie 2010, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune dupa 1 ianuarie 2012.

SURSA: Mediafax

0 comentarii:

Download programe gratuite cu licenta