TOP NEWS

vineri, 9 octombrie 2009

Televizoare: despre LED si OLED

Cei care vor sa-si inlocuiasca, astazi, televizorul cu unul nou au de ales intre plasma, LCD, LED si de ce nu OLED. Pentru multi insa tehnologiile LED si OLED reprezinta o enigma si de multe ori sunt confundate intre ele.

Tehnologia de fabricatie a televizoarelor a evoluat atat de mult in ultimii ani incat pentru majoritatea oamenilor a fost dificil sa tina pasul. Conform unor studii de piata, anul trecut, in tara noastra, 80% dintre gospodariile dotate cu televizor detineau aparate cu tub catodic (CRT), iar mai mult de 60% dintre acestea erau mai vechi de cinci ani.

LED: consum scazut de energie

In ultima vreme s-a scris mult despre televizoarele LED (Light Emitting Diode). Tehnologia LED este o tehnologie de iluminare a fundalului ecranelor cu cristale lichide. Toate televizoarele LCD au nevoie de o lumina de fundal pentru a produce imaginea si pana in prezent pentru a face acest lucru producatorii foloseau o serie de tuburi, o tehnologie cunoscuta ca CCFL - Cold Cathode Fluorescent Lamp. Tuburile seamana cu cele flourescente, insa acestea sunt special construite pentru a avea o durata de functionare mare.

Cele mai noi televizoare folosesc LED-urile pentru iluminarea ecranelor. Exista doua abordari pentru iluminarea de fundal cu LED-uri: una in care acestea sunt montate in spatele ecranului LCD- "Backlit LED", iar cea de a doua in care LED-urile sunt montate pe margine, in jurul ecranului - "Edge LED". Montarea LED-urilor pe marginea ecranului permite ca TV-ul sa fie extrem de subtire. Japonezii de la Sony au apelat la aceasta metoda in construirea modelului ZX1, care are 9,9 mm grosime.

OLED: ecrane foarte subtiri

OLED (organic light-emitting diode) este ce mai noua tehnologie de fabricatie a televizoarelor si de multe ori din cauza numelui este confundata cu cea LED. Tehnologia este atat de noua incat singurul astfel de TV disponibil este Sony XEL-1.

Spre deosebire de televizoarele LED, cele care folosesc tehnologia OLED nu au nevoie de iluminare de fundal, ceea ce inseamna ca acestea pot fi foarte subtiri, de numai 3 mm grosime. Materialele OLED emit lumina atunci cand intra in contact cu un curent electric. Totusi, tehnologia este greu de fabricat, materialele OLED se degradeaza in timp, iar durata de functionare este mai scurta.

Televizoarele OLED, disponibile in trei ani pentru publicul larg

OLED-urile echipeaza in prezent ecranele telefoanelor mobile si MP3 playerelor. In afara de TV-ul de 11 inch Sony XEL-1, care costa 2.500 de dolari, coreeni de la LG au anuntat anul acesta, la Berlin, un TV de 15 inch. Analistii estimeaza insa ca de abia peste trei ani de zile televizoare OLED cu ecrane de 32 de inch (81 de cm) vor fi disponibile publicului si vor avea un pret accesibil.

Sony, LG si Samsung sunt companiile care sunt dispuse sa investeasca in fabricii care sa produca televizoare OLED cu diagonale mari. Construirea si echiparea unei fabricii costa nu mai putin de un miliard de dolari.

0 comentarii:

Download programe gratuite cu licenta